Przedświąteczne ostrzeżenia publiczne GIS. Zanim pójdziesz do sklepu przeczytaj !

Must read

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed kolejnymi produktami – tak spożywczymi jak i przemysłowymi. Zanim pójdziesz do sklepu – koniecznie poznaj ich listę.

W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj określonej poniżej, zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj.

Produkt – Jaja kurze ściółkowe.

Kod na skorupkach jaj – 2PL 14131317

Nr partii – 21.12.2020.O8

Termin przydatności do spożycia – 21.12.2020 r.

Producent – Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109 D, 48-317 Korfantów

Ferma z której pozyskano jaja – Ferma Niosek Ząbkiewicz Sp. J., ul. Siemiątkowskiego 18, 05-540 Radzanów

Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903

Dystrybucja w sieci handlowej Stokrotka

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Zakopanem poinformował o zaistniałej sytuacji Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj.

Zakład Pakowania Jaj poinformował sieć handlową Stokrotka o wycofaniu przedmiotowych jaj
z obrotu.

Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony koszt nabycia produktu.

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii wskazanych
w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie
w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.


Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. wycofaniu talerzy płaskich z motywem kwiatów ze względu na stwierdzoną w badaniach laboratoryjnych migrację ołowiu z talerzy do żywności. Spożywanie żywności zanieczyszczonej ołowiem ma szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi.

Nazwa produktu: Talerz Opal o średnicy 25,5 cm

Numer artykułu: 13035001021000000200

Dystrybutor: TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o. ul. 11 Listopada 11 40-387 Katowice

Zgodnie z wyjaśnieniem dystrybutora Produkt był dostępny w sprzedaży od 21.07.2020 do 18.11.2020

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma TEDi Sieć Handlowa Sp. z o.o.poinformowała swoich klientów o zagrożeniu i możliwości zwrotu lub wymiany produktu w dowolnym sklepie TEDi. Szczegółowe informacje dotyczące wycofania podane zostały na stronie internetowej https://www.tedi.com/pl/informacja-dla-klienta/

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez dystrybutora.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.


Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z badanych próbek łyżki szumówki określonej w komunikacie. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny stwierdzono, że spożycie żywności zanieczyszczonej pierwszorzędowymi aminami aromatycznymi może stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Łyżka Szumówka

Numer partii: Lot No: 07/2019

Kod kreskowy: 3245676703320

Dystrybutor : AUCHAN POLSKA Sp. z o.o., ul. Puławska 46, 05-500 Piaseczno

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma AUCHAN Polska Sp. z o.o. wszczęła procedurę wycofania. W każdym sklepie sieci zostaną umieszczone informacje o możliwości zwrotu przedmiotowego produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

- Reklama -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Reklama -spot_img

Najnowsze artykuły