Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /home/jura/public_html/gazetajurajska.pl/wp-includes/taxonomy.php on line 4643

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /home/jura/public_html/gazetajurajska.pl/wp-includes/taxonomy.php on line 4643

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /home/jura/public_html/gazetajurajska.pl/wp-includes/taxonomy.php on line 4643

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /home/jura/public_html/gazetajurajska.pl/wp-includes/taxonomy.php on line 4643

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /home/jura/public_html/gazetajurajska.pl/wp-includes/taxonomy.php on line 4643

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /home/jura/public_html/gazetajurajska.pl/wp-includes/taxonomy.php on line 4643

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /home/jura/public_html/gazetajurajska.pl/wp-includes/taxonomy.php on line 4643

Warning: Attempt to read property "query_var" on bool in /home/jura/public_html/gazetajurajska.pl/wp-includes/taxonomy.php on line 4643

Zielona herbata

Must read

Zielona herbata to jeden z najczęściej polecanych sposobów na odchudzanie bez negatywnych efektów. Wiesz jakie właściwości i sekrety jeszcze skrywa zielona herbata? Wiesz jaki wpływ wywiera na twój organizm? Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku używając miękkiej wody. Temperaturę wody należy dobrać biorąc pod uwagę jej gatunek, dlatego najlepiej o nią zapytać sprzedawcy. Generalnie waha się ona pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza.

Istnieją dwie metody osiągnięcia pożądanej temperatury: pierwsza z nich to po prostu użycie odpowiedniego termometru, druga opiera się na spostrzeżeniu, że w temperaturze pokojowej wrząca woda po 3-4minutach ma 90stopni, a po 12-14minuta spada do 75.

Niestety czas parzenia zielonej herbaty również jest zróżnicowany w zależności od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty i twardości wody. Herbaty bardzo rozdrobnione parzy się króciutko, a te o dużych listkach parzy się znacznie dłużej. Podobnie jak wielkość liści tak i twardość wody wydłuża czas parzenia zielonej herbaty.

Krótkie parzenie(około 3minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym.

Herbatę zieloną parzy się dwu a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o delikatnym aromacie działający pobudzająco. Drugie napar o intensywniejszym aromacie, smaczniejszy i działający relaksująco na nasz organizm(dlatego jest on znacznie bardziej ceniony niż ten z pierwszego parzenia).

Dobrze zaparzona herbatka ma pozbawiony goryczy smak i delikatny aromat. Właściwości zielonej herbaty Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.
Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi. Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą. Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki.
Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom. Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.

- Reklama -spot_img

Koniecznie przeczytaj

- Reklama -spot_img

Najnowsze artykuły